Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Max Planck: Θεμελιωτής της κβαντικής φυσικής

Max Planck (1858-1947)



Γερμανός θεωρητικός φυσικός με μοναδική θέση στην ιστορία της επιστήμης ως ο άνθρωπος που εισήγαγε για πρώτη φορά – το 1900 – την έννοια του φωτεινού κβάντου και μέσω αυτής την περίφημη σταθερά του Πλανκ επί της οποίας στηρίζεται όλο το κβαντικό οικοδόμημα.
Γεννήθηκε στο Κίελο από ευκατάστατη «πανεπιστημιακή» οικογένεια – ο πατέρας του ήταν καθηγητής νομικής ενώ ο παππούς και ο προπάππος του καθηγητές θεολογίας – και αυτή την παράδοση συνέχισε και ο νεαρός Μαξιμιλιανός – ή απλώς Μαξ, όπως ο ίδιος υπέγραφε – στρεφόμενος όμως προς τις φυσικές επιστήμες παρά τις αντίθετες συμβουλές πανεπιστημιακού καθηγητή φυσικής – γνωστού της οικογένειάς του – ότι «τίποτε ενδιαφέρον δεν έμενε πλέον να ανακαλυφθεί σ’ αυτή την επιστήμη»! Στην πραγματικότητα το μόνο δίλημμα για τον νεαρό Πλανκ ήταν μεταξύ φυσικής και μουσικής, στην οποία φαίνεται να είχε ένα ξεχωριστό χάρισμα. Έπαιζε πιάνο, τσέλο και αρμόνιο ενώ συνέθετε επίσης τραγούδια και όπερες.
Η μεγάλη του αγάπη στη φυσική ήταν η κλασική θερμοδυναμική ενώ δεν έκρυβε την απέχθειά του προς τη στατιστική μηχανική και την κινητική θεωρία των αερίων που βασιζόταν στην ατομική δομή της ύλης.


Βιογραφικό απόσπασμα από έκδοση εκτός εμπορίου: Στέφανος Τραχανάς, 2014, σελ.11-12. "Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές. Οι πρωταγωνιστές της κβαντικής επανάστασης". Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Ηράκλειο.

Εικόνα: Google images.

Δεν υπάρχουν σχόλια: