Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευτυχίας και της ευημερίας ως καθολικούς στόχους στην ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την σημασία της αναγνώρισης τους ως στόχους της δημόσιας πολιτικής, καθιέρωσε στις 28 Ιουνίου 2012, την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, η οποία ορίζεται στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2013.
Στόχος της θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας είναι «η εις βάθος αλλαγή στη διάθεση των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πλέον αναγνωρίζουν πως η “πρόοδος” πρέπει να σχετίζεται με την ανθρώπινη ευτυχία και ευμάρεια, αντί για την ανάπτυξη της οικονομίας με κάθε κόστος. Για να δημιουργηθεί μία πιο χαρούμενη κοινωνία, προαπαιτείται η δράση σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο από πολιτικούς αρχηγούς και οργανώσεις, αλλά και από όλους εμάς τους πολίτες του κόσμου. Οταν κάνουμε πράγματα για να φέρουμε την ευτυχία σε άλλους, όλοι επωφελούνται. Βοηθάει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, ενισχύει την ποιότητα της ζωής μας και, επίσης, εμπνέει τους άλλους να είναι πιο θετικοί.
 
Σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα (http://www.dayofhappiness.net/#context) , το 87% των ανθρώπων θα προτιμούσαν να ζουν σε μια κοινωνία με την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ευτυχία μπορούν, παρά σε μια κοινωνία με υλικό πλούτο. Καθημερινά, όμως,  ερχόμαστε σε επαφή με πλαστές και παραπλανητικές εικόνες της ευτυχίας που ξεχνάμε τι πραγματικά έχει σημασία, και πως η πραγματική και η διαρκή ευτυχία δεν προέρχεται από το τι καταναλώνουμε, πόσα κερδίζουμε ή πως δείχνουμε. 
 
Με βάση την διεθνή μελέτη για την ευτυχία (Word 's Happiness Report 2013) που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια δείχνει πως οι πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη και οι πιο δυστυχισμένες στην Αφρική.  Οι θέσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλία μειώθηκαν δραματικά λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στην Ευρωζώνη. Σε ότι αφορά τους νέους οι πιο χαμογελαστοί είναι οι Μεξικανοί, ενώ οι Έλληνες καταλαμβάνουν την 9η θέση με 68%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: