Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πτώση των βάσεων....;;;

Μεγάλη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας. Η σημαντική μείωση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις στις περισσότερες σχολές και στα πέντε επιστημονικά πεδία...........
.......συνέχεια εδώ.

Αστρονομία και Μυθολογία


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τα μαθητικά χρόνια .......

Αφιερωμένο στους μαθητές και στις μαθήτριές μου, της Γ Λυκείου.
Καλή σταδιοδρομία παιδιά, με υγεία και πάντα επιτυχίες!
Ευχαριστώ για τη δύναμη που αντλούσα από σας όλη τη χρονιά.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Προσμονή .......

Ευχές από το avatar του Νεύτωνα σε "σπαστά" ελληνικά

Πανελλαδικές 2013

Το θερινό ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη δηλαδή σε διάρκεια μέρα του χρόνου είναι αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου. Όμως η αυριανή μέρα είναι εξίσου ''μεγάλη'' διότι μετά τη 1:00 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ Β σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο του, ο καθένας.

Καλή δύναμη παιδιά!!

Περισσότερα: Υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θερινό ηλιοστάσιο

Παρασκευή 21 Ιουνίου: Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού!

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιορτάζει την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο, αύριο πέμπτη 20/06/2013.
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται του φίλους του με την ψηφιακή παράσταση: «Κοράλλια, χρώματα και μουσική», ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει σε Α´ Προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά από τα διάσημα πειράματα του Γαλιλαίου σε επιδείξεις πειραμάτων, που θα πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.
Το Πλανητάριο θα πραγματοποιήσει τέσσερεις παραστάσεις στις: 18:30, 19:30, 20:30 και 21:30, ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσει δύο προβολές στις 19:00 και 20:00.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (δύο ημέρες πριν την εκδήλωση), με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr





Περισσότερα: Ένωση Φυσικών

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η ατομική θεωρία του Λεύκιππου

Λεύκιππος
(480/470 π.Χ.-400; π.Χ.)
Η ζωή, η καταγωγή, το έργο του Λεύκιππου περιβάλλονται από αναπάντητα ερωτήματα και αμφισβητήσεις, ακόμη από την αρχαιότητα. Οι Επικούρειοι αμφισβητούν την ύπαρξή του, ο Αριστοτέλης ταυτίζει το Δημόκριτο με το Λεύκιππο, ενώ ο Διογένης ο Λαέρτιος ("Βίοι Φιλοσόφων", βιβλίο ΙΧ, παρ. 30-33) γράφει ότι:
"Ήταν Ελεάτης, κατ' άλλους Αβδηρίτης και κατ' άλλους Μιλήσιος. Άκουσε το Ζήνωνα".
Γενικά, οι αρχαίοι που δέχονται την ύπαρξη του Λεύκιππου, παραδέχονται ότι στα έργα του "Περί νου" και "Μέγας διάκοσμος" ο Λεύκιππος συνέλαβε τους άξονες της ατομικής θεωρίας, που επεξεργάστηκε στη συνέχεια ο μαθητής του Δημόκριτος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Λεύκιππος πρώτος, για να εξηγήσει την ποικιλομορφία των όντων, υποστηρίζει την ύπαρξη του κενού που διαχωρίζει τα όντα. Δηλαδή, τις δύο αντίθετες δυνάμεις Φιλότης-Νείκος του Εμπεδοκλή τις αντικαθιστά με το πλήρες και το κενό, που δίνουν μια ποσοτική-επιστημονική διάσταση στο φιλοσοφικό στοχασμό και στην επιστήμη. Αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος:
"Το σύνολο των πραγμάτων - τα πάντα, είναι άπειρο και αυτά μεταβάλλονται το ένα στο άλλο. Το παν αποτελείται από κενό και από πλήρες μέρος ατόμων. Οι κόσμοι γίνονται από τα άτομα που πέφτουν στο κενό και περιπλέκονται μεταξύ τους. Από την κίνηση και την ένωση των ατόμων προέρχονται τα άστρα. Ο ήλιος έχει μεγαλύτερη κυκλική τροχιά από τη σελήνη. Πρώτος ο Λεύκιππος θεώρησε τα άτομα ως πρώτες αρχές"
Λευκίππου, "Περί νου"
Ο Λεύκιππος λέγει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με την ανάγκη, και υπάρχει η ίδια μοίρα. Γιατί λέγει στο "Περί νου":
"Κανένα πράγμα δε γίνεται μάταια, μα όλα γίνονται και από λόγο και από ανάγκη".
Τα κείμενα είναι από το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Μουσόπουλου "ΑΒΔΗΡΑ, ΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ".





ΠΩΣ ΣΥΝΕΣΤΗΚΕΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ

"Ο νυν κόσμος περικεκλασμένω σχήματι εσχημάτισται τον τρόπο τούτον: Των ατόμων σωμάτων απρονόητον και τυχαίαν εχόντων την κίνησιν συνεχώς τε και τάχιστα κινουμένων, εις ταυτό πολλά σώματα συνηθροίσθη, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα (και) σχημάτων και μεγεθών. Αθροιζομένων δε εν ταυτώ, τούτων τα μεν οσα μείζονα ην και βαρύτερα πάντων υπεκάθιζεν, όσα δε μικρά και περιφερή και λεία και ευόλισθα ταύτα εξεθλίβετο, κατά την σύνοδον των ατόμων, εις τε το μετέωρον ανεφέρετο. Ως δε ουν εξέλειπεν μεν η πληκτική δύναμις μετεωρίζουσα, ουκέτι δε ήγεν η πληγή πρός το μετέωρον, εκωλύετο δε ταύτα κάτω φέρεσθαι, επιέζετο [δε βιαίως] πρός τους τόπους τους δυνάμενους δέξασθαι. Ουτοι δε ήσαν οι πέριξ και προς τούτοις το πλήθος των σωμάτων περιεκλάτω: περιπλεκόμενα δε αλλήλοις Αυτοί δε (οι τόποι) κατά την περίκλασιν τον ουρανόν εγέννησε.
Της δε αυτής εχόμεναι φύσεις αι άτομοι, ποικίλαι ούσαι... την των. άστρων φύσιν απετέλουν".
O Κόσμος αυτός, σε (αυτή την) διασπαρμένη μορφή εσχηματίσθη με τον εξής τρόπο: Τα σώματα των ατόμων, χωρίς αιτία και τυχαία έχοντας την κίνηση, κινούμενα συνεχώς και ταχύτατα, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα πλήθος επί τον αυτό (τόπο) συγκεντρώθησαν...
Συναθροιζομένων δε εν ταυτό (στον ίδιο τόπο) εξ’ αυτών τα μεν όσα μείζονα και βαρύτερα, υπό κάτω πάντων (στο κέντρο) εκάθιζαν, όσα δε μικρά και περιφερόμενα, λεία και ευολίσθητα, εξεθλίβοντο, αυτά, κατά την συγκέντρωση των σωμάτων σχηματίζοντας μετέωρο, (ουράνιο φαινόμενο). Όμως όταν εξέλιπε η πληκτική δύναμη (πλήττω= βαρώ= βαρυτική) που τα μετεώριζε και έπαψε να οδηγεί (τα άτομα) προς το μετέωρο, εμποδίζοντο να φτάσουν (τα άτομα) κάτω (δηλαδή στο κέντρο του φαινομένου), βιαίως δε (με έκρηξη) αυτά εσπρώχθησαν σε τόπους που μπορούσαν να τα δεχθούν. Αυτοί δε (οι τόποι) ήταν ο περιβάλλον χώρος και σ΄ αυτόν τον χώρο το πλήθος των σωμάτων διεσπάσθη. Περιπλεκόμενα δε μεταξύ τους κατά την διαίρεση τον ουρανό εγέννησαν!
Της αυτής δε φύσεως άτομα, που είναι ποικίλα... την φύση των άστρων αποτελούν.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013

Εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις


Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2013 ολοκληρώθηκαν για τα βασικά μαθήματα και ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι διορθώσεις των γραπτών.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις έχουν αρχίσει και φυσικά θα τις επηρεάσει ιδιαίτερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ως προς τα γραπτά και τις επιδόσεις των μαθητών, τόσο στα Μαθηματικά αλλά όσο και στη Φυσική, έγινε «σφαγή» με αποτέλεσμα οι βάσεις στις σχολές που αυτά τα μαθήματα επηρεάζουν (Φυσικομαθηματικά, Πολυτεχνικές) αναμένεται πτώση.
Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση μπορεί να φθάσουν και το 85%, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35% με 40%. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι .....
....συνέχεια


Πηγή: star-fm.gr

Εξοικονόμηση ενέργειας


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ωραία ιδέα........

Δ  Ι  Α  Υ  Λ  Ο  Σ

Κάντε εγγραφή για λήψη ενημερώσεων για προγραμματισμένες μεταδόσεις μέσω e-mail.

Η υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ αφορά τη ζωντανή ψηφιακή μετάδοση μέσω του Διαδικτύου ομιλιών, σεμιναρίων, καλλιτεχνικών γεγονότων και λοιπών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς – λ.χ. Μέγαρα Μουσικής , Μουσεία, Συνεδριακά Κέντρα, κλπ – καθώς και από εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, πρωτίστως προς το σύνολο των μελών της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.
Μέσω της υπηρεσίας αξιοποιείται η σύγχρονη δικτυακή υποδομή του Δικτύου Κορμού νέας γενιάς της ΕΔΕΤ Α.Ε. καθώς και των διασυνδεδεμένων σ’ αυτό Φορέων ώστε το υψηλής προστιθέμενης αξίας ψηφιακό οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παράγεται σ’ αυτούς, να φθάνει ζωντανά και σε υψηλή ποιότητα μέσω του δικτύου της ΕΔΕΤ Α.Ε. στους τελικούς θεατές.
Η υπηρεσία στοχεύει και καλύπτει εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από Φορείς (Φορείς Περιεχομένου) οι οποίοι έχουν συνάψει σχετική συμφωνία συνεργασίας με την ΕΔΕΤ Α.Ε. για την παροχή και διάθεση του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Μόνο οι συμβεβλημένοι Φορείς Περιεχομένου έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν, να προγραμματίσουν και να φιλοξενήσουν μία διαδικτυακή μετάδοση μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ, ενώ απαγορεύεται η χρήση της υπηρεσίας από τρίτα μέρη.
Η υπηρεσία, στην τρέχουσα έκδοσή της, υποστηρίζει αποκλειστικά ζωντανές μεταδόσεις. Σε μελλοντική έκδοση της υπηρεσίας προβλέπεται η πρόσβαση κατ’ απαίτηση σε ψηφιακό περιεχόμενο που προκύπτει από τις ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις (π.χ. ψηφιακό υλικό σε αποθετήριο).
Δείτε το πατώντας την ιστοσελίδα: ΔΙΑΥΛΟΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Όταν οι γαλαξίες συγκρούονται

Το εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Χιούστον 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για μια ακόμη φορά κατέγραψε ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο και πιο συγκεκριμένα τη συγχώνευση δύο γαλαξιών. Ο φακός του Hubble έκανε κλικ σε μια από τις ενδιαφέρουσες φάσεις του φαινομένου.

Το φαινόμενο

Η συγχώνευση γίνεται ανάμεσα σε ένα σπειροειδή γαλαξία, σαν τον δικό μας, και σε ένα φακοειδή που θεωρείται ένα ενδιάμεσο είδος γαλαξία. Κάτι ανάμεσα σε σπειροειδή και ελλειπτικό γαλαξία. Στο κέντρο της εν εξελίξει συγχώνευσης (πολλοί ειδικοί προτιμούν τον όρο «σύγκρουση») διακρίνεται μια λαμπρή κοσμική δομή.
Πρόκειται για τον πυρήνα του σπειροειδή γαλαξία στον οποίο υπάρχουν εκατομμύρια άστρα ο οποίος στη διαδικασία της συγχώνευσης μετακινείται. Στον πυρήνα που έλαβε την ονομασία ESO 576-69 επιδρούν ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες προκαλούν την επιμήκυνσή του κάνοντας τον να μοιάζει με ένα γιγάντιο αστρικό «στρόβιλο» που διαπερνά και τους δύο γαλαξίες.

Πηγή: Βήμα science

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Φιλοσοφία και Φυσική - Επίκουρος


Μπορείτε να παρακολουθήστε ένα δραματοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Αθηναίο φιλόσοφο, μέσω της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στην ιστοσελίδα που σχεδίασε το υπουργείο με τη βοήθεια εκπαιδευτικών, πατώντας εδώ.


Ημερίδα


Έτσι για να καινοτομήσουμε.......

Και μετά την πίεση από την "Εισαγωγή Καινοτομιών στην Εκπαίδευση", μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την ημερίδα με θέμα: "Ανοικτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία", την Πέμπτη 20 Ιουνίου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι




Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τ' άγριο μαλλί σου στην τρικυμία
το ραντεβού μας η ώρα μία
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τα μαύρα μάτια σου το μαντίλι
την εκκλησούλα με το καντήλι
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
με τα μισόλογα τα σβησμένα
τα καραβόπανα τα σχισμένα
Μες στις αφρόσκονες και τα φύκια
όλα τα πήρε τα πήγε πέρα
τους όρκους που έτρεμαν στον αέρα
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι.
                                                                          Οδυσσέας Ελύτης