Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Η χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.....

Ἡ γῆ τῆς Ἑλλάδος

Ξεύρεις τὴν γῆ ποὐ ἀνθεῖ 
φαιδρὰ πορτοκαλέα 
καὶ κοκκινίζει ἡ σταφυλὴ 
καὶ θάλλει ἡ ἐλαία; 
Ὦ! δὲν τὴν ἀγνοεῖ κανείς, 
εἶναι ἡ γῆ ἡ Ἑλληνίς.

Ξεύρεις τὴν γῆ, ἥτις παντοῦ 
μὲ αἵματα ἐβάφη, 
ὁποῦ κοιλάδες καὶ βουνὰ 
εἶναι τυράννων τάφοι; 
Ὦ! δὲν τὴν ἀγνοεῖ κανείς, 
εἶναι ἡ γῆ ἡ Ἑλληνίς.

Γῆ μήτηρ παλαιῶν θεῶν 
καὶ νέων ἡμιθέων 
γῆ ἀναμνήσεων κλεινῶν 
καὶ γῆ ἐλπίδων νέων 
Ὦ! δὲν τὴν ἀγνοεῖ κανείς, 
εἶναι ἡ γῆ ἡ Ἑλληνίς.
Άγγελος Βλάχος





Χειμερινό ηλιοστάσιο

Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.
Οι ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία. Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει. Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.
Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης. Οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον Ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το Νότιο ημισφαίριο.
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει. Σταματάει τη κίνηση του προς το νότο και στρέφεται προς βορρά. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγύριζαν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε.





Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

15 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών




15ο Πανελλήνιο Συνέδριο  της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Nαύπλιο,6-9 Μαρτίου 2014 
Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία
Επιτεύγματα – Τεχνολογία – Έρευνα
Mε τη συνδιοργάνωση  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ναυπλιέων και της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδoς  και σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του  ΕΚΠΑ, το τμήμα Φυσικής  του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Χώρος Διεξαγωγής: Παλιό Βουλευτικό(Πρώτη Βουλή)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων  






Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Φραγκλίνος Βενιαμίν



"Η εγκράτεια βάζει ξύλα στη φωτιά, τρόφιμα στην αποθήκη, αλεύρι στ' αμπάρι, λεφτά στο πορτοφόλι, υπόληψη στη χώρα, χαρά στο σπίτι, ρούχα στα παιδιά, δύναμη στο κορμί, ορθή κρίση στο νου, και σωφροσύνη σ' ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα."

Βενιαμίν Φραγκλίνος 

Πηγή

Σωκράτης

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οδυσσέας Ελύτης (Nobel Λογοτεχνίας 1979)

«Ἀναρωτιέμαι μερικὲς φορές: εἶμαι ἐγὼ ποὺ σκέφτομαι καθημερινὰ πὼς ἡ ζωή μου εἶναι μία; Ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι τὸ ξεχνοῦν; Ἢ πιστεύουν πὼς θὰ ἔχουν κι ἄλλες, πολλὲς ζωές, γιὰ νὰ κερδίσουν τὸν χρόνο ποὺ σπαταλοῦν;

Μοῦτρα. Ν᾿ ἀντικρίζεις τὴ ζωὴ μὲ μοῦτρα. Τὴ μέρα, τὴν κάθε σου μέρα. Νὰ περιμένεις τὴν Παρασκευὴ ποὺ θὰ φέρει τὸ Σάββατο καὶ τὴν Κυριακὴ γιὰ νὰ ζήσεις. Κι ὕστερα νὰ μὴ φτάνει οὔτε κι αὐτό, νὰ χρειάζεται νὰ περιμένεις τὶς διακοπές. Καὶ μετὰ οὔτε κι αὐτὲς νὰ εἶναι ἀρκετές. Νὰ περιμένεις μεγάλες στιγμές. Νὰ μὴν τὶς ἐπιδιώκεις, νὰ τὶς περιμένεις.

Κι ὕστερα νὰ λὲς πὼς εἶσαι ἄτυχος καὶ πὼς ἡ ζωὴ ἦταν ἄδικη μαζί σου.


Καὶ νὰ μὴ βλέπεις πὼς ἀκριβῶς δίπλα σου συμβαίνουν ἀληθινὲς δυστυχίες ποὺ ἡ ζωὴ κλήρωσε σὲ ἄλλους ἀνθρώπους. Σ᾿ ἐκείνους ποὺ δὲν τὸ βάζουν κάτω καὶ ἀγωνίζονται. Καὶ νὰ μὴν μαθαίνεις ἀπὸ τὸ μάθημά τους. Καὶ νὰ μὴ νιώθεις καμία φορὰ εὐλογημένος ποὺ μπορεῖς νὰ χαίρεσαι τρία πράγματα στὴ ζωή σου, τὴν καλὴ ὑγεία, δύο φίλους, μιὰ ἀγάπη, μιὰ δουλειά, μιὰ δραστηριότητα ποὺ σὲ κάνει νὰ αἰσθάνεσαι ὅτι δημιουργεῖς, ὅτι ἔχει λόγο ἡ ὕπαρξή σου.

Νὰ κλαίγεσαι ποὺ δὲν ἔχεις πολλά. Ποὺ κι ἂν τὰ εἶχες, θὰ ἤθελες περισσότερα. Νὰ πιστεύεις ὅτι τὰ ξέρεις ὅλα καὶ νὰ μὴν ἀκοῦς. Νὰ μαζεύεις λύπες καὶ ἀπελπισίες, νὰ ξυπνᾶς κάθε μέρα ἀκόμη πιὸ βαρύς. Λὲς καὶ ὁ χρόνος σου εἶναι ἀπεριόριστος.

Κάθε μέρα προσπαθῶ νὰ μπῶ στὴ θέση σου. Κάθε μέρα ἀποτυγχάνω. Γιατὶ ἀγαπάω ἐκείνους ποὺ ἀγαποῦν τὴ ζωή. Καὶ ποὺ ἡ λύπη τους εἶναι ἡ δύναμή τους. Ποὺ κοιτάζουν μὲ μάτια ἄδολα καὶ ἀθῷα, ἀκόμα κι ἂν πέρασε ὁ χρόνος ἀδυσώπητος ἀπὸ πάνω τους. Ποὺ γνωρίζουν ὅτι δὲν τὰ ξέρουν ὅλα, γιατὶ δὲν μαθαίνονται ὅλα.

Ποὺ στύβουν τὸ λίγο καὶ βγάζουν τὸ πολύ. Γιὰ τοὺς ἑαυτούς τους καὶ γιὰ ὅσους ἀγαποῦν. Καὶ δὲν κουράζονται νὰ ἀναζητοῦν τὴν ὀμορφιὰ στὴν κάθε μέρα, στὰ χαμόγελα τῶν ἀνθρώπων, στὰ χάδια τῶν ζώων, σὲ μιὰ ἀσπρόμαυρη φωτογραφία, σὲ μιὰ πολύχρωμη μπουγάδα [...]»


Οδυσσέας Ελύτης

Αφιερωμένο σε όσους/ες μαθητές/τρίες στεναχωριούνται διότι δεν τα πήγαν καλά στο διαγώνισμα στη Φυσική.......

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Big Bang

Ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του σύμπαντος



                                      Παρακολουθήστε: εδώ.


Πηγή: Ηλεκτρονική διδασκαλία

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η φυσική μαγεύει

Η ENΩΣΗ       ΕΛΛΗΝΩΝ      ΦΥΣΙΚΩΝ   και το
Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών
Νέας Φιλαδέλφειας
Διοργανώνουν την εκδήλωση για αριστούχους μαθητές στις 13-14-15 Δεκεμβρίου 2013
   ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ  ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ  ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ  ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ  ΜΑΓΕΥΕΙ
                       …..….Στα άδυτα μονοπάτια της γνώσης………..
H  Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Νέας Φιλαδέλφειας (ΕΚΦΕ) σε συνεργασία με το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας –Μίλτος Κουντουράς συνεχίζοντας τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, διοργανώνει για πέμπτη  συνεχή χρονιά την πρωτότυπη και ξεχωριστή συνάντηση αριστούχων μαθητών  Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου του σχολικού έτους 2012 στις εγκαταστάσεις του 3ου Γενικού Λύκειου Νέας Φιλαδέλφειας – Μίλτος Κουντουράς στις 13-14-15 Δεκεμβρίου  2013 (σε κεντρικό ξενδοχείο της Αθήνας)
Σκοπός: Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη  και δημιουργική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την άμεση επαφή τους με Διακεκριμένους  Πανεπιστημιακούς Δασκάλους να κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, καθώς και στις έννοιες που  την συγκροτούν αποκτώντας  κριτική και συνδυαστική σκέψη.
Προϋποθέσεις συμμετοχής.........


.........συνέχεια: εδώ.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ντοκιμαντέρ: Τα επτά θαύματα της αρχαίας Ελλάδας






Για να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ πατήστε: εδώ.


Υ.Σ.: Για όσους δεν το γνωρίζουν, το μεγαλύτερο θέατρο της Ελλάδος με χωρητικότητα 18000 ατόμων είναι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Διαβάστε.........

Βενιαμίν Φραγκλίνος (Benjamin Fraklin) και ηλεκτρισμός

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος γεννήθηκε στη Βοστώνη. Ηταν το δέκατο πέμπτο από τα 17 παιδιά που απέκτησε από τους δύο γάμους του ο φτωχός σαπωνοποιός και κηροποιός Ιωσίας Φραγκλίνος. Μολονότι ο Βενιαμίν έδειξε από πολύ ενωρίς την έφεσή του για τα γράμματα, οι εγκύκλιες σπουδές του κράτησαν μόνο δύο χρόνια.
Δέκα ετών ο Βενιαμίν υποχρεώθηκε να αφήσει το σχολείο και να πάει να δουλέψει στο σαπωνοποιείο του πατέρα του. Στα 13 του μπήκε μαθητευόμενος στο τυπογραφείο του αδελφού του Τζέιμς, εργασία που του άνοιξε τον κόσμο της γνώσης. Ολον τον ελεύθερο χρόνο του ο νεαρός Φραγκλίνος τον διέθετε στο να μελετάει επιστημονικά και άλλα συγγράμματα και να γράφει σατιρικά δοκίμια και ποιήματα, μολονότι ο πατέρας του πίστευε ότι «οι ποιητές ήταν πάντα ζητιάνοι».


Περισσότερα διαβάστε: εδώ.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Συνέδριο Φυσικής

 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο  της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Nαύπλιο, 28 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2014
Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία
Επιτεύγματα – Τεχνολογία – Έρευνα
Mε τη συνδιοργάνωση  της Περιφέρειας Πελοποννήσου ,του Δήμου Ναυπλέων και της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδoς  και σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του  ΕΚΠΑ ,το τμήμα Φυσικής  του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Είσοδος Ναυπλίου)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων  

Περισσότερες πληροφορίες: εδώ.

Οκτώβριος

Καλό μήνα!!




Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πάμπλο Πινέδα: Ο Ισπανός δάσκαλος με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

O Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένος από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κορυφογραμμή», την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.







Διαβάστε: εδώ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγή σελίδας................




Όσο και αν το παρελθόν μας κρατάει εκεί ..........
.................. κάποτε πρέπει να γυρίσουμε σελίδα
και ας μελαγχολούμε..........
Άλλωστε τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται για κάποιο λόγο.



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η κλίμακα του σύμπαντος - The scale of the Universe

Ένας εύκολος τρόπος να μάθετε τα προθέματα των μονάδων (πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσια), συγκρίνοντας το μέγεθος των αντικειμένων που συναποτελούν το σύμπαν. 

Στη διεύθυνση: http://htwins.net/scale2/




Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Συγχαρητήρια!!!

Με μια μικρή καθυστέρηση στέλνω συγχαρητήρια στους/στις φετινούς/νές μαθητές/τριές μου για την επιτυχία τους στις ανώτατες και τεχνολογικές σχολές.

Συγχαίρω επίσης και όλους τους/τις απανταχού μαθητές/τριές μου και ιδιαίτερα τους ''παλιούς/ές'' από τη Σητεία, εκεί στη όμορφη Κρήτη....

Καλή αρχή παιδιά και καλή σταδιοδρομία με υγεία! Και εις ανώτερα! 

Σε όσους/όσες δεν πέτυχαν το στόχο τους έχω να πω τούτο: οι ευκαιρίες δε σταματούν και ο αγώνας συνεχίζεται...

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Μεταπτυχιακά και διδακτορικά


Η ΔΑΣΤΑ είναι η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προωθεί ευκαιρίες απασχόλησης με στόχο την πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και παρέχει δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης για κάθε ενδιαφερόμενο. Ο πίνακας που καταρτίστηκε για το σκοπό αυτό περιλαμβάνει μεταπτυχιάκα και διδακτορικά προγράμματα που προσφέρονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αναφέρονται επίσης, ποια από τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν ή με δίδακτρα και το αν είναι ενεργή η περίοδος των αιτήσεων.



Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της ΔΑΣΤΑ.


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

e- Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καθιερώσει ως το πρωτοπόρο Τμήμα Φυσικής στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ακόλουθο κύκλο τριών πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής:

Τα δύο πρώτα μαθήματα απαρτίζουν τον κορμό του 2ου έτους του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φυσικής και αποτελούν μια συμπαγή και συμπληρωματική ενότητα. Το τρίτο είναι το τελευταίο υποχρεωτικό μάθημα του Τμήματος και παρουσιάζει συνοπτικά μια επανάληψη της βασικής φυσικής που έχουν ήδη διδαχθεί οι φοιτητές, εφαρμόζοντάς την για την κατανόηση των διαφόρων δομών του φυσικού κόσμου με μαθηματικά που δεν ξεπερνούν το επίπεδο του λυκείου. Οι διδάσκοντες καθηγητές προσφέρουν τα μαθήματα αυτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα τελευταία 15 έτη και η διδασκαλία τους έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από τους φοιτητές τους.
Ο κύκλος των τριών μαθημάτων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014. Η εγγραφή και πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι δυνατή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα: https://opencourses.physics.uoc.gr/

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αστρονομικό Software: Οι χάρτες του ουρανού




Οι "Χάρτες του ουρανού" είναι ένα πρόγραμμα που προβάλλει στην οθόνη και εκτυπώνει ουράνιους χάρτες, ενημερώνει για τα αστρονομικά γεγονότα, τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων και δίνει πολλές άλλες πληροφορίες χρήσιμες στους φίλους της αστρονομίας!
Λειτουργεί σε  Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista και είναι απολύτως δωρεαν.
Γιατί να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου τους Χάρτες του Ουρανού;
1. Είναι απολύτως δωρεάν
2. Είναι πρόγραμμα μεταφρασμένο στα ελληνικά
3. Είναι το μόνο δωρεάν πρόγραμμα που συναγωνίζεται σε δυνατότητες τα εμπορικά πακέτα
4. Χρησιμεύει και στον περιστασιακό παρατηρητή που θέλει να ρίξει μια ματιά στους αστερισμούς αλλά και στον παρατηρητή που θέλει να παρατηρήσει δύσκολους στόχους με το τηλεσκόπιο
5. Εχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες όπως:
-Ομορφους χάρτες με δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης για να ταιριάζουν στις επιθυμίες του χρήστη
-Αυτόματη ανανέωση από το internet στοιχείων για νέους κομήτες και αστεροειδείς
-Ηλεκτρονικός χειρισμός τηλεσκοπίου μέσα από το πρόγραμμα
-Δυνατότητα προσθήκης νέων καταλόγων αντικειμένων δωρεάν από το internet
-Ημερολόγιο με στοιχεία πλανητών, εκλείψεων και ενδιαφέροντων γεγονότων
-Προβλέψεις για περάσματα τεχνητών δορυφόρων
-Αποθήκευση χαρτών ως εικόνες ή ως αρχεία βίντεο
-Προσομειώσεις εκλείψεων

Περισσότερα: http://www.astrovox.gr/software.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σεμινάριο

H ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υλοποιεί  «Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στα μέλη της Ε.Ε.Φ »  
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών της, αλλά και
των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων, συνεχίζει τις εκπαιδευτικές/επιμορφωτικές της δραστηριότητες  στις Νέες Τεχνολογίες προσφέροντας «Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φ.Ε. και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του Σεμιναρίου είναι η  Επιμόρφωση  των εν ενεργεία καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των αποφοίτων των Σχολών Θετικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της χώρας στα νέα ρεύματα της Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με τη χρήση των Τ.Π.Ε.


Δείτε περισσότερα: Ένωση Φυσικών

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πτώση των βάσεων....;;;

Μεγάλη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας. Η σημαντική μείωση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις στις περισσότερες σχολές και στα πέντε επιστημονικά πεδία...........
.......συνέχεια εδώ.

Αστρονομία και Μυθολογία


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τα μαθητικά χρόνια .......

Αφιερωμένο στους μαθητές και στις μαθήτριές μου, της Γ Λυκείου.
Καλή σταδιοδρομία παιδιά, με υγεία και πάντα επιτυχίες!
Ευχαριστώ για τη δύναμη που αντλούσα από σας όλη τη χρονιά.


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Προσμονή .......

Ευχές από το avatar του Νεύτωνα σε "σπαστά" ελληνικά

Πανελλαδικές 2013

Το θερινό ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη δηλαδή σε διάρκεια μέρα του χρόνου είναι αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου. Όμως η αυριανή μέρα είναι εξίσου ''μεγάλη'' διότι μετά τη 1:00 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ Β σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο του, ο καθένας.

Καλή δύναμη παιδιά!!

Περισσότερα: Υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θερινό ηλιοστάσιο

Παρασκευή 21 Ιουνίου: Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού!

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιορτάζει την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο, αύριο πέμπτη 20/06/2013.
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται του φίλους του με την ψηφιακή παράσταση: «Κοράλλια, χρώματα και μουσική», ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει σε Α´ Προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά από τα διάσημα πειράματα του Γαλιλαίου σε επιδείξεις πειραμάτων, που θα πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.
Το Πλανητάριο θα πραγματοποιήσει τέσσερεις παραστάσεις στις: 18:30, 19:30, 20:30 και 21:30, ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσει δύο προβολές στις 19:00 και 20:00.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (δύο ημέρες πριν την εκδήλωση), με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr





Περισσότερα: Ένωση Φυσικών

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η ατομική θεωρία του Λεύκιππου

Λεύκιππος
(480/470 π.Χ.-400; π.Χ.)
Η ζωή, η καταγωγή, το έργο του Λεύκιππου περιβάλλονται από αναπάντητα ερωτήματα και αμφισβητήσεις, ακόμη από την αρχαιότητα. Οι Επικούρειοι αμφισβητούν την ύπαρξή του, ο Αριστοτέλης ταυτίζει το Δημόκριτο με το Λεύκιππο, ενώ ο Διογένης ο Λαέρτιος ("Βίοι Φιλοσόφων", βιβλίο ΙΧ, παρ. 30-33) γράφει ότι:
"Ήταν Ελεάτης, κατ' άλλους Αβδηρίτης και κατ' άλλους Μιλήσιος. Άκουσε το Ζήνωνα".
Γενικά, οι αρχαίοι που δέχονται την ύπαρξη του Λεύκιππου, παραδέχονται ότι στα έργα του "Περί νου" και "Μέγας διάκοσμος" ο Λεύκιππος συνέλαβε τους άξονες της ατομικής θεωρίας, που επεξεργάστηκε στη συνέχεια ο μαθητής του Δημόκριτος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Λεύκιππος πρώτος, για να εξηγήσει την ποικιλομορφία των όντων, υποστηρίζει την ύπαρξη του κενού που διαχωρίζει τα όντα. Δηλαδή, τις δύο αντίθετες δυνάμεις Φιλότης-Νείκος του Εμπεδοκλή τις αντικαθιστά με το πλήρες και το κενό, που δίνουν μια ποσοτική-επιστημονική διάσταση στο φιλοσοφικό στοχασμό και στην επιστήμη. Αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος:
"Το σύνολο των πραγμάτων - τα πάντα, είναι άπειρο και αυτά μεταβάλλονται το ένα στο άλλο. Το παν αποτελείται από κενό και από πλήρες μέρος ατόμων. Οι κόσμοι γίνονται από τα άτομα που πέφτουν στο κενό και περιπλέκονται μεταξύ τους. Από την κίνηση και την ένωση των ατόμων προέρχονται τα άστρα. Ο ήλιος έχει μεγαλύτερη κυκλική τροχιά από τη σελήνη. Πρώτος ο Λεύκιππος θεώρησε τα άτομα ως πρώτες αρχές"
Λευκίππου, "Περί νου"
Ο Λεύκιππος λέγει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με την ανάγκη, και υπάρχει η ίδια μοίρα. Γιατί λέγει στο "Περί νου":
"Κανένα πράγμα δε γίνεται μάταια, μα όλα γίνονται και από λόγο και από ανάγκη".
Τα κείμενα είναι από το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Μουσόπουλου "ΑΒΔΗΡΑ, ΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ".





ΠΩΣ ΣΥΝΕΣΤΗΚΕΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ

"Ο νυν κόσμος περικεκλασμένω σχήματι εσχημάτισται τον τρόπο τούτον: Των ατόμων σωμάτων απρονόητον και τυχαίαν εχόντων την κίνησιν συνεχώς τε και τάχιστα κινουμένων, εις ταυτό πολλά σώματα συνηθροίσθη, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα (και) σχημάτων και μεγεθών. Αθροιζομένων δε εν ταυτώ, τούτων τα μεν οσα μείζονα ην και βαρύτερα πάντων υπεκάθιζεν, όσα δε μικρά και περιφερή και λεία και ευόλισθα ταύτα εξεθλίβετο, κατά την σύνοδον των ατόμων, εις τε το μετέωρον ανεφέρετο. Ως δε ουν εξέλειπεν μεν η πληκτική δύναμις μετεωρίζουσα, ουκέτι δε ήγεν η πληγή πρός το μετέωρον, εκωλύετο δε ταύτα κάτω φέρεσθαι, επιέζετο [δε βιαίως] πρός τους τόπους τους δυνάμενους δέξασθαι. Ουτοι δε ήσαν οι πέριξ και προς τούτοις το πλήθος των σωμάτων περιεκλάτω: περιπλεκόμενα δε αλλήλοις Αυτοί δε (οι τόποι) κατά την περίκλασιν τον ουρανόν εγέννησε.
Της δε αυτής εχόμεναι φύσεις αι άτομοι, ποικίλαι ούσαι... την των. άστρων φύσιν απετέλουν".
O Κόσμος αυτός, σε (αυτή την) διασπαρμένη μορφή εσχηματίσθη με τον εξής τρόπο: Τα σώματα των ατόμων, χωρίς αιτία και τυχαία έχοντας την κίνηση, κινούμενα συνεχώς και ταχύτατα, [και] δια τούτο ποικιλίαν έχοντα πλήθος επί τον αυτό (τόπο) συγκεντρώθησαν...
Συναθροιζομένων δε εν ταυτό (στον ίδιο τόπο) εξ’ αυτών τα μεν όσα μείζονα και βαρύτερα, υπό κάτω πάντων (στο κέντρο) εκάθιζαν, όσα δε μικρά και περιφερόμενα, λεία και ευολίσθητα, εξεθλίβοντο, αυτά, κατά την συγκέντρωση των σωμάτων σχηματίζοντας μετέωρο, (ουράνιο φαινόμενο). Όμως όταν εξέλιπε η πληκτική δύναμη (πλήττω= βαρώ= βαρυτική) που τα μετεώριζε και έπαψε να οδηγεί (τα άτομα) προς το μετέωρο, εμποδίζοντο να φτάσουν (τα άτομα) κάτω (δηλαδή στο κέντρο του φαινομένου), βιαίως δε (με έκρηξη) αυτά εσπρώχθησαν σε τόπους που μπορούσαν να τα δεχθούν. Αυτοί δε (οι τόποι) ήταν ο περιβάλλον χώρος και σ΄ αυτόν τον χώρο το πλήθος των σωμάτων διεσπάσθη. Περιπλεκόμενα δε μεταξύ τους κατά την διαίρεση τον ουρανό εγέννησαν!
Της αυτής δε φύσεως άτομα, που είναι ποικίλα... την φύση των άστρων αποτελούν.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013

Εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις


Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2013 ολοκληρώθηκαν για τα βασικά μαθήματα και ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι διορθώσεις των γραπτών.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις έχουν αρχίσει και φυσικά θα τις επηρεάσει ιδιαίτερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ως προς τα γραπτά και τις επιδόσεις των μαθητών, τόσο στα Μαθηματικά αλλά όσο και στη Φυσική, έγινε «σφαγή» με αποτέλεσμα οι βάσεις στις σχολές που αυτά τα μαθήματα επηρεάζουν (Φυσικομαθηματικά, Πολυτεχνικές) αναμένεται πτώση.
Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση μπορεί να φθάσουν και το 85%, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35% με 40%. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι .....
....συνέχεια


Πηγή: star-fm.gr

Εξοικονόμηση ενέργειας