Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

CSI 3: η επιστήμη στην υπηρεσία της εξιχνίασης ενός εγκλήματος

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φυσικών Επιστημών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λυκειακών τάξεων Αμπελοκήπων και την ομάδα Physics Partizani του Α.Π.Θ., διοργανώνει, για 3η συνεχή χρονιά,εκπαιδευτική δράση - workshop για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με τίτλο 

 CSI 3: η επιστήμη στην υπηρεσία της εξιχνίασης ενός εγκλήματος

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι μαθητές, θα κληθούν να εξιχνιάσουν ένα «έγκλημα» εφαρμόζοντας στην πράξη την επιστημονική μεθοδολογία, πραγματοποιώντας απλά πειράματα, συλλέγοντας δεδομένα, αξιολογώντας ευρήματα και επιλύοντας γρίφους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ώρες 10:30 - 13:30 στους χώρους του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου (Λ.Τ.) Αμπελοκήπων (Πανταζοπούλου 12Α, 56121 Πλατεία Επταλόφου).
Λόγω των περιορισμών του χώρου, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί των Λυκείων και των Γυμνασίων αρμοδιότητας του Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Πιερράτο είτε τηλεφωνικά (τηλ. 2310706463) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail@ekfe-evosm.thess.sch.gr) μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στις 13:00, δηλώνοντας μέχρι τρείς τριμελείς ομάδες από κάθε σχολείο. 
Πληροφορίες από τις δράσεις των δύο προηγούμενων ετών είναι διαθέσιμες στις διευθύνσεις http://ekfe-evosmou.blogspot.com/2014/01/csi-2.html και http://ekfe-evosmou.blogspot.com/2013/04/csi.html.

The Wonderful World Of Colour


Εικόνα: Google images


Ανάλυση φωτός στον ουρανό

Εικόνα: Google images


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Newton's Color Wheel - Ο τροχός του Νεύτωνα

Εικόνα: Google images


Θερινή ώρα

Εικόνα: Google images

Τα χαράματα της Κυριακής 29 Μαρτίου -συγκεκριμένα στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος- η χώρα μας, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λειτουργεί ξανά με Θερινή Ώρα. Άρα, τα ρολόγια θα πρέπει να προχωρήσουν μία ώρα μπροστά. Στην Αμερική η Θερινή Ώρα θα αρχίσει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.
Ο θεσμός της θερινής ώρας, όπως εξηγεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές τους.
Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.
Κάπως έτσι, λοιπόν, την Κυριακή, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών, αλλά 23, και η ώρα που θα «χαθεί» αύριο, θα προστεθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η "Ώρα της Γης"



Για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελλάδα μένει πιστή στο ραντεβού της με την Ώρα της Γης, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία, με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση». 
Έτσι, σήμερα οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη εκστρατεία, ενώ τα φώτα θα σβήσουν και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Την παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία στηρίζουν και οι Συγκοινωνίες Αθηνών, που μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ, θα ενημερώνουν το πολίτες για την «Ώρα της Γης», προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Στην ίδια πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. 
Η απενεργοποίηση των φώτων κατέχει επιπλέον σημασία, λόγω των επερχόμενων συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η Γαλλία ορίστηκε επισήμως η χώρα η οποία θα φιλοξενήσει την 21η Διάσκεψη για το κλίμα, μία διάσκεψη που διαφαίνεται κρίσιμη, γιατί πρέπει να καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Κόλιν Μπατφιλντ, διευθυντής εκστρατειών του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, δήλωσε ότι η μαζική συμμετοχή είναι μια απαίτηση για δράση, που οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. «Το γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων συμμετέχει στην Ώρα της Γης σε όλο τον κόσμο και το χρησιμοποιεί ως μια στιγμή για να εμπνεύσει τη δράση για αειφορία στις δικές του κοινότητες, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι το κοινό είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. 
Πηγή: Efsyn
Εικόνα: Google images

Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου, 27 Μαρτίου


Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
27 Μαρτίου 2015
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Brett Bailey κ.ά.
Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.
ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
από τον Krzysztof Warlikowski
Οι αληθινοί δάσκαλοι του θεάτρου συχνά απαντώνται εκτός σκηνής. Και γενικώς δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το θέατρο ως μηχανισμό αντιγραφής συμβάσεων ή αναπαραγωγής κοινοτυπιών. Επικεντρώνονται περισσότερο στην πηγή της παρόρμησης, τα πραγματικά ζωογόνα ρεύματα που τείνουν να υπερβούν τις θεατρικές αίθουσες και τα πλήθη που είναι διατεθειμένα να αντιγράψουν έναν οποιοδήποτε κόσμο. Αντιγράφουμε αντί να δημιουργούμε κόσμους που να εστιάζουν ή και να εξαρτώνται από τον διάλογο με το κοινό και τα υποδόρια συναισθήματά του. Ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποκαλύψει καλύτερα από το θέατρο τα κρυμμένα πάθη.
Αρκετά συχνά στρέφομαι στη λογοτεχνία για να με καθοδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μέρα που περνά σκέφτομαι τους συγγραφείς που σχεδόν εκατό χρόνια πριν περιέγραψαν προφητικά την πτώση των Ευρωπαίων Θεών, το λυκόφως που βύθισε τον πολιτισμό μας σε ένα σκοτάδι που ακόμα περιμένει το φως. Σκέφτομαι τον Φράνζ Κάφκα, τον Τόμας Μαν και τον Μαρσέλ Προύστ. Σήμερα θα προσέθετα και τον Τζον Μάξγουελ Κούτσι σ’ αυτόν τον κύκλο προφητών.
Το κοινό τους όραμα για το αναπόφευκτο τέλος του κόσμου –όχι του πλανήτη αλλά του μοντέλου των ανθρώπινων σχέσεων– και της ανατροπής της κοινωνικής συνοχής, είναι σοκαριστικά επίκαιρο για τον σύγχρονο άνθρωπο στο εδώ και στο τώρα. Για μας που ζούμε μετά το τέλος του κόσμου. Που ζούμε με τα εγκλήματα και τις συγκρούσεις που ξεσπούν καθημερινά παντού με τέτοια ταχύτητα που ούτε τα πανταχού παρόντα Μ.Μ.Ε. δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν. Αυτές οι εκλάμψεις γρήγορα γίνονται ενοχλητικές και εξαφανίζονται ανεπιστρεπτί από τους ειδησεογραφικούς τίτλους. Αισθανόμαστε ευάλωτοι, τρομαγμένοι και εγκλωβισμένοι. Δεν είμαστε πλέον ικανοί να κτίσουμε πύργους και τα τείχη που επιμόνως ορθώνουμε δεν μας προστατεύουν πλέον από τίποτα –αντιθέτως, απαιτούν προστασία και φροντίδα που απομυζούν μεγάλος μέρος της ενέργειας μας. Δεν έχουμε πλέον το σθένος να προσπαθούμε να διακρίνουμε αυτό που βρίσκεται πίσω από τις πύλες και πίσω από τα τείχη. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος ύπαρξης του θεάτρου κι εκεί ακριβώς πρέπει να αναζητά τη δύναμη του. Να διεισδύει στο εσωτερικό, εκεί όπου απαγορεύεται.
«Ο μύθος επιδιώκει να εξηγήσει το ανεξήγητο. Καθώς αναδύεται από ένα φόντο αλήθειας, οφείλει να επιστρέψει στο ανεξήγητο» –με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ο Κάφκα τη μετουσίωση του μύθου του Προμηθέα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι ίδιες λέξεις θα όφειλαν να περιγράφουν το θέατρο. Και αυτό το είδος θεάτρου που θεμελιωμένο στην αλήθεια βρίσκει την ολοκλήρωσή του στο ανεξήγητο, εύχομαι σε όλους τους εργάτες του θεάτρου, της σκηνής και της πλατείας και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά.
Διαβάστε περισσότερα: εδώ
Εικόνα: Google images

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Χρόνια πολλά!!

Διπλή γιορτή: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Ας έχουμε τους εθνικούς μας ήρωες ως παράδειγμα για το σήμερα και τη βοήθεια της Παναγίας μας πάντα.
Χρόνια πολλά!!



Εικόνες: Google images

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Πες όχι στο ρατσισμό

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Εικόνα: Google images

Εαρινή ισημερία

Την πρώτη μέρα της Άνοιξης σηματοδοτεί η σημερινή ισημερία, η οποία, για πρώτη φορά από το 1662, συμβαίνει λίγο μετά την έκλειψη του ήλιου!
Σχεδόν 15 ώρες αφότου η σιλουέτα της Σελήνης πέρασε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, στις 00:45 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), συμβαίνει η εαρινή ισημερία. Η ισημερία γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ήλιου. Έτσι, ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Αποτέλεσμα της ισημερίας είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει η Ελλάδα και, αντίστοιχα, η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο! Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, καθώς και στην τροπική ζώνη της Γης, όπου… δεν υπάρχουν εποχές! Η ισημερία θα κορυφωθεί στις 21 Ιουνίου, στο ονομαζόμενο θερινό ηλιοστάσιο, όπου η μέρα θα φτάσει στο ζενίθ της, πριν αρχίσει και πάλι να... μικραίνει!


Συνέχεια του άρθρου: εδώ

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Δεν έχεις καιρό,
δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
για να ζήσουν οι άλλοι.
Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι
ένα οποιοδήποτε πρωινό.

Τάσος Λειβαδίτης

Εικόνα: Google images

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8 Μάρτη: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας






Ο δρόμος για τις γυναίκες και την καθιέρωση των δικαιωμάτων τους είναι ασφαλώς μακρύς, όπως ήταν άλλωστε ο δρόμος από την «κουζίνα στο Διάστημα». Σε κάθε περίπτωση, η 8η Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- είναι μία ημέρα υπενθύμισης της προόδου αυτής, καθώς επίσης και των αναρίθμητων παραδειγμάτων κουράγιου και θάρρους που στέλνουν καθημερινά απλές γυναίκες στις χώρες τους.


Το μήνυμα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι«χειραφέτηση των γυναικών - χειραφέτηση της ανθρωπότητας». Το όραμα ενός κόσμου όπου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του, να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική δράση, να έχει πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, να έχει εισόδημα και να ζει σε κοινωνίες χωρίς βίας και διακρίσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ενόσω εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή σε όλο τον κόσμο για τη γυναίκα, ιδού 10 γνωστά ή λιγότερο γνωστά αποφθέγματα για αυτήν. 


1. «Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» - Ελεάνορ Ρούσβελτ

2. «Οι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τις αγαπάμε, όχι για να τις καταλαβαίνουμε» - Οσκαρ Ουάιλντ

3. «Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν οι ισχυροί του κόσμου. Οι άνδρες αναζητούν πάντα από τις γυναίκες λίγο μαξιλάρι να ακουμπήσουν το κεφάλι τους. Πάντα λαχταρούν τη μητέρα που τους κρατούσε ως βρέφη» - Κοκό Σανέλ

4. «Οι γυναίκες δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι άνδρες επειδή δεν έχουν γυναίκες συζύγους να τις συμβουλεύουν» - Ντικ Βαν Ντάικ

5. «Η μέρα θα έρθει όταν οι άνδρες θα αναγνωρίσουν τη γυναίκα ως ομότιμή τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα συμβούλια του έθνους. Τότε, και όχι έως τότε, θα υπάρχει η τέλεια συντροφικότητα, η ιδανική ένωση μεταξύ των δύο φύλων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη ανάπτυξη της φυλής» - Σούζαν Αντονι, ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

6. «Οι γυναίκες δεν είναι ποτέ ισχυρότερες από ό,τι όταν εξοπλίζονται με τις αδυναμίες τους» - Μαντάμ Μαρί ντι Ντεφάν, αρωγός του Ντιντερό στην έκδοης της «Εγκυκλοπαίδειας» 

7. «Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας» - Ζίγμουντ Φρόιντ 

8. «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» - Σιμόν ντε Μπουβουάρ

9. «Γυναίκες, σας περιγράφουμε όπως μας αρέσει

Κι εξοργιζόμαστε που δεν χωράτε στις περιγραφές μας» Τίτος Πατρίκιος

10. Cherchez la femme


Πηγή