Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα!


Αν δεν είναι αυτό μαγεία, τότε ποιο είναι;


Το βόρειο και το νότιο Σέλας δημιουργούνται όταν κοσμική ακτινοβολία που αποτελείται από φορτισμένα σωμάτια, εισέρχεται στο μαγνητικό πεδίο της γης, παγιδεύεται και κινείται σε ελικοειδής τροχιά μεταξύ των δύο πόλων (Μαγνητική φιάλη). Η αλληλεπίδραση των σωματιών αυτών με την ατμόσφαιρα, δίνει αυτή τη μαγευτική εικόνα που οφείλεται στον ιονισμό των ατόμων. Στο βίντεο απεικονίζεται το φαινόμενο όπως καταγράφηκε από το διεθνή διαστημικό σταθμό.


Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Η αποψινή νύχτα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλες τις άλλες νύχτες του χρόνου. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο όπως λέγεται, η νύχτα διαρκεί πάνω από 14 ώρες για το βόρειο ημισφαίριο και αντίστοιχα η μέρα για το νότιο ημισφαίριο.



Για περαιτέρω πληροφορίες: εδώ.


Εικόνες από Google images

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα υποκαταστήσουν τους ανθρώπους

Λονδίνο 
Οι προσπάθειες των επιστημόνων να αναπτύξουν μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός εξέφρασε αυτή την ανησυχία σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη βελτίωση του εξοπλισμού που του επιτρέπει την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Όπως είναι γνωστό ο καθηγητής, ο οποίος πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, μπορεί πλέον να κινήσει μόνο τα μάτια και ορισμένους μυς του προσώπου του με τους οποίους και χειρίζεται για να μιλήσει μια συσκευή που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτόν από την Intel. Το λογισμικό αναβαθμίστηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του και σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός των ημιαγωγών το παρουσίασε στο κοινό ανακοινώνοντας ότι θα είναι διαθέσιμο δωρεάν ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλους ασθενείς.
Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο κ. Χόκινγκ βασίζεται σε μια βασική μορφή τεχνητής νοημοσύνης – συγκεκριμένα σε «μηχανές που μαθαίνουν». Οι συγκεκριμένες μηχανές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε εφαρμογές για το πληκτρολόγιο έξυπνων κινητών,  έχουν αναπτυχθεί από τη βρετανική εταιρεία Swiftkey και μαθαίνουν πώς σκέφτεται ο αστροφυσικός ώστε να του προτείνουν τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια σε κάθε φράση του, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τον ρυθμό της «ομιλίας» του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο δημοσιογράφος Ρόρι Σέλαν-Τζόουνς του BBC τον ρώτησε πόσο νομίζει ότι έχουμε προχωρήσει στον δρόμο προς την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες» απάντησε ο κ. Χόκινγκ, αμέσως όμως έσπευσε να εκθέσει τους φόβους του σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η ανθρώπινη επιδίωξη για την ανάπτυξη έξυπνων μηχανών. «Νομίζω ωστόσο ότι η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου γένους» είπε. «Από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη αυτή θα απογειωθεί από μόνη της και θα ανασχεδιάζεται σε ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από μια αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να την ανταγωνιστούν και τελικά αυτή θα τους υποκαταστήσει».

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μαγνητικό πεδίο και ασύρματα φωτάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Καλιφόρνια 
Τον «γόρδιο δεσμό» των καλωδίων του στολισμού των Χριστουγέννων υπόσχονται να κόψουν μια για πάντα τα επαναστατικά ασύρματα φωτάκια Aura.
Στόχος των επιστημόνων της καλιφορνέζικης εταιρείας Powered by Aura, η οποία βρίσκεται πίσω από το καινοτόμο εορταστικό αξεσουάρ, ήταν η δημιουργία των πρώτων ασύρματων χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων υπό μορφή μπάλας, οι οποίοι θα αντλούν ενέργεια από ένα μαγνητικό πεδίο που «αγκαλιάζει» το δέντρο.
Όταν οι φωτεινές μπάλες τοποθετούνται εντός του μαγνητικού πεδίου – δηλαδή επάνω στο δέντρο – δέχονται εντολές και μέσω smartphone ή ταμπλέτας με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής (για iOS). Σύμφωνα με τους επινοητές τους μάλιστα, έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον… 20 χρόνια περισσότερο από ότι τα συμβατικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια δέντρου.
«Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία έρχεται να φέρει την επανάσταση στον στολισμό» αναφέρει ο 29χρονος μηχανικός Κρίστοφερ Χάγκινς, συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας. «Η αρχική έμπνευση για τις φωτεινές μπάλες γεννήθηκε μετά από τον προβληματισμό μου γύρω από τον υπερβολικό όγκο καλωδίων που κυριολεκτικά έπνιγαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο».
Από το ενεργειακό δαχτυλίδι στο… φωτοστέφανο
Το μυστικό της ασύρματης λειτουργίας των εντυπωσιακών LED στολιδιών, κρύβεται σε ένα μαγνητικό «δαχτυλίδι» το οποίο τοποθετείται στην βάση του κορμού του δέντρου αν αυτό έχει μικρό ύψος και κάπου στη μέση αν είναι ψηλότερο, το οποίο δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο με αποτέλεσμα να «ανάβει» τα ασύρματα φωτάκια.
Περισσότερα: Πηγή

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Λέμε όχι στα ναρκωτικά


Το ταξίδι στον κόσμο των ναρκωτικών ουσιών μέχρι το τέλος...

Το Κίουι ή Κίβι είναι ένα πουλί, από τα αρχαιότερα στον κόσμο, που συναντάται μόνο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν μπορεί να πετάξει. Το είδος του συγκεκριμένου πτηνού χρησιμοποιήθηκε από τον δημιουργό ενός ευρηματικού βίντεο, προκειμένου να αναδειχθεί η διαδρομή που διανύει κάποιος από την αρχή μέχρι το τέλος, όταν αναμειχθεί οριστικά, στον κόσμο των ναρκωτικών ουσιών.

Το παιχνίδι του εθισμού ξεκινάει σε πειραματικό στάδιο όταν για πρώτη φορά, το πτηνό μπαίνει στον πειρασμό να "γευτεί" αυτό που συναντάει στον δρόμο του. Σε κάθε επόμενο βήμα, ο κίνδυνος παραμονεύει και η ανάγκη πειραματισμού εντείνεται μέχρι που γίνεται συνήθεια.

Η εισχώρηση της ουσίας στον οργανισμό δημιουργεί ευφορία στο πουλί με αποτέλεσμα να ψάχνει απεγνωσμένα την "επόμενη δόση", μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που η τελική πτώση από την "αμφίβολη" απόλαυση αρχίζει να αιωρείται απειλητικά στην ατμόσφαιρα και τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της εξασθένησης αρχίζουν να παρουσιάζονται στα μισά της διαδρομής και οι αντοχές του πτηνού όλο και μειώνονται. Το ταξίδι φτάνει στο τέλος του, όχι επειδή το πουλί κατάφερε να φτάσει στον τελικό προορισμό του. Η διαδρομή φτάνει στο τέλος της, όπως ένας κανονικός χρήστης ναρκωτικών ουσιών...