Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Εκπαιδευτικοί: οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές

Αλλαγές αναλυτικού προγράμματος στη λογική τού... υπαλλήλου γενικών καθηκόντων, ώστε να κρυφτούν τα κενά στα σχολεία, με μαζικές μετακινήσεις-καταργήσεις ειδικοτήτων και μισθούς πείνας, είναι το μέτρο που θα «διευκολύνει τα πράγματα», σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Άρθρο του Χρήστου Κάτσικα



Συνεχίστε την ανάγνωση: Η εφημερίδα των συντακτών

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γαλιλαίος και τηλεσκόπιο


Σαν σήμερα το 1609 ο Γαλιλαίος κατέδειξε το πρώτο τηλεσκόπιο του στον ηγεμόνα της Βενετίας, Leonardo Donato, και το συμβούλιό του. Ο Γαλιλαίος είχε κατασκευάσει το τηλεσκόπιο με την τοποθέτηση ενός κυρτού φακού στο ένα άκρο ενός σωλήνα μολύβδου και ένα κοίλο φακό στο άλλο άκρο. Το πρωτότυπο μεγεθύνεται κατά ένα συντελεστή τρία. Μέχρι το 1610 είχε ενισχυθεί η μεγέθυνση με συντελεστή 33 και ανακάλυψε τα φεγγάρια του Δία. 

Πηγή: Physics Today


Η παραβολή του .....αζώτου

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ρωξάνη, η σύζυγος του Μ. Αλεξάνδρου



Την άνοιξη του 326 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος εκστράτευσε κατά των επαναστατημένων νοτιοανατολικών περιοχών της σατραπείας της Σογδιανής. H  περιοχή περιλαμβάνει τμήματα του σημερινού Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν). Η επιχείρηση δεν ήταν εύκολη καθώς οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών χαρακτηρίζονταν ως ανυπότακτοι και μαχητικοί. Επιπλέον το ορεινό του εδάφους τους προσέφερε πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Πρώτος αντικειμενικός σκοπός του Μακεδόνα βασιλιά ήταν η εκπόρθηση της λεγόμενης «Σογδιανής Πέτρας», μιας ιδιαίτερα δυσπρόσιτης και οχυρής τοποθεσίας στην οποία είχε οργανώσει την άμυνα του ένας τοπικός ηγεμόνας ο Οξυάρτης. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο για τον Αλέξανδρο ο οποίος ανάγκασε τους αμυνόμενους να παραδοθούν χρησιμοποιώντας στρατιώτες αναρριχητές! Ο Αλέξανδρος δεν τιμώρησε τον Οξυάρτη για την εξέγερση του.
Η Ρωξάνη συναντά τον Αλέξανδρο
Σκεπτόμενος στρατηγικά επιδίωξε την συμμαχία του. Η τελευταία επισφραγίστηκε με ένα συμπόσιο στο οποίο παρευρέθηκε και η Ρωξάνη κόρη του Σογδιανού ηγεμόνα. Στην τοπική διάλεκτο το όνομά της σημαίνει αστέρι. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Κούρτιο, τα μάτια όλων έπεσαν πάνω της, «διότι διέθετε αξιοπρεπή εμφάνιση, σπάνια στους βαρβάρους και αξιόλογη φυσική ομορφιά, που μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνη των δύο ανύπαντρων κορών του Δαρείου». Κατά τον Αρριανό «λέγεται ότι ήταν η ωραιότερη Ασιάτισσα, που είχε δει μέχρι τότε η στρατιά μετά από τη γυναίκα του Δαρείου». Αμέσως ο Αλέξανδρος αποφάσισε να την νυμφευθεί. Έτσι η Ρωξάνη από κόρη ενός τοπικού ηγεμόνα βρέθηκε εν μια νυκτί ως βασίλισσα της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που είχε δει μέχρι τότε η γη. Πολλοί ιστορικοί θεώρησαν πως αυτός ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» δεν ήταν και τόσο άδολος. Αναφέρουν ότι το πραγματικό κίνητρο γι’ αυτόν τον γάμο, ήταν η απόφαση του Αλεξάνδρου να επανδρώσει την ανώτατη διοίκηση της αυτοκρατορίας με έναν αριθμό τοπικών αξιωματούχων και να συμφιλιώσει με την εξουσία του τους πολεμοχαρείς Σογδιανούς... 

Συνέχεια εδώ. (Μηχανή του Χρόνου).