Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση προς τιμήν της ποιήτριας Γιώτας Παρθενίου

(Αναδημοσιευμένο)

Αφιέρωμα στη Γιώτα Παρθενίου

    NYXTES PARTENIOY
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη παρουσιάζουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου και στην ποιητική της συλλογή «Τες νύχτες να 'σαι από σώμα».
Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Μελιγγοί, κοντά στην αρχαία Δωδώνη, όπου και έζησε τα πρώτα της χρόνια. Στα γυμνασιακά της χρόνια, μαζί με την οικογένεια της, εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα.
Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές στην Αθήνα, 1963 – 1965, 1975 – 1977, το θέατρο, οι μπουάτ, οι εκθέσεις ζωγραφικής, η πλατεία Συντάγματος –διαδηλώσεις- επηρέασαν βαθιά τις αισθητικές και ιδεολογικές της αναζητήσεις. Εργάστηκε στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1966 έως το 1984, ως Νηπιαγωγός, κι από το 1984 έως το 1998 ως Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής.
«Η παιδαγωγική της, ήταν ποίηση», αναφέρει ο Γιάννης Δημολιάτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1998 ως το 2001 δίδαξε Θεατρική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ποιήματα και ποιητικές της συλλογές τιμήθηκαν με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες (Ιταλική, Ρουμανική, Αλβανική και Πολωνική) από αξιόλογους μεταφραστές, ενώ της απένειμαν Διεθνές ειδικό βραβείο Κέντρου Κουλτούρας PELLE DI LUNA, (Ρώμη 1986) και Α΄ βραβείο ποίησης Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, (Αθήνα 1992). Το 2001 η ποιητική της συλλογή για παιδιά « Μη κρύβεσαι ...θα σε βρω » προτάθηκε για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2001 του περιοδικού «Διαβάζω».
Ομιλητές της βραδιας του αφιερώματος είναι οι: Δρ Μ. Στρατσάνη, Διευθύντρια του Π.Κ.Δ.Ι, και ο Δημήτρης Καραμβάλης, ποιητής και δοκιμιογράφος. Αποσπάσματα του έργου της Γιώτας Παρθενίου θα διαβαστούν από τους: Γ. Κούλα, παιδαγωγό θεάτρου, Φ. Γιωτάκη, ψυχίατρο και Γ. Μπιάνκο, Καθηγητή ιταλικής γλώσσας και μεταφραστή. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά, με κιθάρα, ο Αλέξης Μπάγιας, Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών (Αναδημοσιευμένο)

Χρόνια πολλά σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς!



ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ:
Αιώνια πρότυπα αγιότητας, ανθρωπιάς και παιδείας

Επιμέλεια: Μιχαήλ Χούλης, Θεολόγος


Η Εκκλησία μας τιμάει στις 30 Ιανουαρίου τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες: Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο. Τους «τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος», που ορθόδοξα ερμήνευσαν το Ευαγγέλιο του Χριστού, διέδωσαν το λόγο της χάριτος, μελέτησαν τις ανθρώπινες επιστήμες σε μεγάλο βαθμό και πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Πνευματικά, προσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά.  



...............................συνέχεια του άρθρου εδώ.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο έχει την επιστημονική / εκπαιδευτική ευθύνη, διοργανώνει με την έγκριση (*) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τους εξής Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς:  

24ο  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου 2014

ο οποίος αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων (Α΄, Β΄ και Γ΄) των Γενικών Λυκείων της χώρας και θα διενεργηθεί: η α΄ φάση (και για τις τρεις τάξεις) το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 (9:30-12:30) σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ η β΄ φάση (μόνο για τους πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄ Λυκείου) το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 (09:30-12:30) στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (για την επιλογή των πέντε πρωτευσάντων οι οποίοι θα προετοιμαστούν στο Εργαστήριο και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 45η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2014 στην  Astana του Καζακστάν).

2ο  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου 2014

ο οποίος αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων (Α΄, Β΄ και Γ΄) των Γυμνασίων της χώρας και θα διενεργηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 (09:30-11:30) σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα (συγχρόνως με την α΄ φάση του Διαγωνισμού του Λυκείου).  

..................... συνέχεια



Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας και ο Γαλιλαίος


Σύμφωνα με διάφορες πηγές της εποχής ο Γαλιλαίος έριξε δυο μπάλες διαφορετικών μαζών από τον πύργο της Πίζας και παρατήρησε ότι πέφτουν με την ίδια ταχύτητα! Μέχρι τότε η πιο διαδεδομένη θεωρία για την βαρύτητα ήταν του Αριστοτέλη και έλεγε ότι η ταχύτητα που θα έχει κάθε σώμα που πέφτει είναι ανάλογη της μάζας του.
Πως όμως μπόρεσε ο Γαλιλαίος να αποδείξει λάθος τον ισχυρισμό του Αριστοτέλη την στιγμή που δεν μπορούσε να μετρήσει την ακριβή ταχύτητα της κάθε μπάλας? Μπορεί το ταχύμετρο και η κάμερα να μην είχαν ανακαλυφθεί τότε και να μην μπορούσε να μετρήσει την ταχύτητα των σωμάτων που πέφτουν, μπορούσε όμως να αποδείξει ότι ο ισχυρισμός του Αριστοτέλη ήταν λάθος αφού ο τελευταίος ισχυριζόταν ότι αν  ρίχναμε 1 μπάλα Α βάρους 1 κιλού και μια μπάλα Β βάρους 10 κιλών τότε η βαριά μπάλα Β θα έπρεπε να πέσει με 10πλάσια ταχύτητα από την ελαφρότερη Α!!! Είναι εμφανές ότι το πείραμα του Γαλιλαίου διέλυσε την υπόθεση του Αριστοτέλη και απέδειξε την υπόθεση του πρώτου.  ............. Συνέχεια