Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

e- Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καθιερώσει ως το πρωτοπόρο Τμήμα Φυσικής στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του διαδικτύου και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ακόλουθο κύκλο τριών πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής:

Τα δύο πρώτα μαθήματα απαρτίζουν τον κορμό του 2ου έτους του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φυσικής και αποτελούν μια συμπαγή και συμπληρωματική ενότητα. Το τρίτο είναι το τελευταίο υποχρεωτικό μάθημα του Τμήματος και παρουσιάζει συνοπτικά μια επανάληψη της βασικής φυσικής που έχουν ήδη διδαχθεί οι φοιτητές, εφαρμόζοντάς την για την κατανόηση των διαφόρων δομών του φυσικού κόσμου με μαθηματικά που δεν ξεπερνούν το επίπεδο του λυκείου. Οι διδάσκοντες καθηγητές προσφέρουν τα μαθήματα αυτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα τελευταία 15 έτη και η διδασκαλία τους έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από τους φοιτητές τους.
Ο κύκλος των τριών μαθημάτων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014. Η εγγραφή και πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι δυνατή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα: https://opencourses.physics.uoc.gr/

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αστρονομικό Software: Οι χάρτες του ουρανού




Οι "Χάρτες του ουρανού" είναι ένα πρόγραμμα που προβάλλει στην οθόνη και εκτυπώνει ουράνιους χάρτες, ενημερώνει για τα αστρονομικά γεγονότα, τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων και δίνει πολλές άλλες πληροφορίες χρήσιμες στους φίλους της αστρονομίας!
Λειτουργεί σε  Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista και είναι απολύτως δωρεαν.
Γιατί να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου τους Χάρτες του Ουρανού;
1. Είναι απολύτως δωρεάν
2. Είναι πρόγραμμα μεταφρασμένο στα ελληνικά
3. Είναι το μόνο δωρεάν πρόγραμμα που συναγωνίζεται σε δυνατότητες τα εμπορικά πακέτα
4. Χρησιμεύει και στον περιστασιακό παρατηρητή που θέλει να ρίξει μια ματιά στους αστερισμούς αλλά και στον παρατηρητή που θέλει να παρατηρήσει δύσκολους στόχους με το τηλεσκόπιο
5. Εχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες όπως:
-Ομορφους χάρτες με δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης για να ταιριάζουν στις επιθυμίες του χρήστη
-Αυτόματη ανανέωση από το internet στοιχείων για νέους κομήτες και αστεροειδείς
-Ηλεκτρονικός χειρισμός τηλεσκοπίου μέσα από το πρόγραμμα
-Δυνατότητα προσθήκης νέων καταλόγων αντικειμένων δωρεάν από το internet
-Ημερολόγιο με στοιχεία πλανητών, εκλείψεων και ενδιαφέροντων γεγονότων
-Προβλέψεις για περάσματα τεχνητών δορυφόρων
-Αποθήκευση χαρτών ως εικόνες ή ως αρχεία βίντεο
-Προσομειώσεις εκλείψεων

Περισσότερα: http://www.astrovox.gr/software.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σεμινάριο

H ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υλοποιεί  «Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στα μέλη της Ε.Ε.Φ »  
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών της, αλλά και
των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων, συνεχίζει τις εκπαιδευτικές/επιμορφωτικές της δραστηριότητες  στις Νέες Τεχνολογίες προσφέροντας «Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φ.Ε. και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του Σεμιναρίου είναι η  Επιμόρφωση  των εν ενεργεία καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των αποφοίτων των Σχολών Θετικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της χώρας στα νέα ρεύματα της Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με τη χρήση των Τ.Π.Ε.


Δείτε περισσότερα: Ένωση Φυσικών

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013